El Poble

Sant Martí Sesgueioles

Sant Martí Sesgueioles és un municipi de la comarca històrica de l’Alta Segarra. Actualment, té una població de 343 habitants i consta de diversos punts d’interès per visitar.

Campanar de l’Esglèsia del Puig

El campanar que formava part de l’antiga i desapareguda església de Sant Martí Sesgueioles, a mig pendent del Puig, és datat del segle XV. Encara conserva les campanes que des del seu inici sonen cada dia. El rellotge original del campanar es troba exposat al centre polivalent “La Fàbrica” després de ser restaurat. El campanar es troba al bell mig del poble separat de l’esglèsia actual.

Esglèsia de Sant Martí

A finals del segle XVIII, a causa de l’empremta tèxtil que va portar el poble a l’expansió urbana de l’altra banda del riu, es va crear la construcció de la nova, imponent església, aprofitant les pedres de l’antiga, motiu pel qual el campanar va quedar sol, dominant tota la vila.

Capella del Roser

La Capella del Roser es va alçar durant el segle XVII. És una construcció de pedra que ofereix un caire de seriositat i de bona impressió al visitant.

Capella de Sant Valentí

Sant Valentí de Vilallonga és una capella inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La capella actual es va començar sobre les runes d’una antiga esglesiola romànica, tot aprofitant bona part de la pedra d’aquesta, el 29 d’agost del 1689 i acabant-se un any més tard. S’hi va fer una restauració l’any 1945, perquè havia estat profanada el 5 d’agost de 1936. L’any 1991, degut que el seu estat amenaçava ruïna, s’efectuà una segona i important remodelació que afectà a bona part de l’edifici, tant l’interior com l’exterior, pensada per a que durés anys.